Online Citizen Science: nu draagt iedereen bij aan wetenschappelijk onderzoek

Vrijdag 26 april 2019

Via het online platform Snapshot Hoge Veluwe betrekt Het Nationale Park De Hoge Veluwe het grote publiek sinds mei 2018 bij haar wetenschappelijk onderzoek. Snapshot Hoge Veluwe maakt deel uit van de veel grotere en snelgroeiende online citizen science beweging. Deze beweging maakt wetenschappelijk onderzoek ineens heel toegankelijk en verlegt traditionele grenzen.

Wat is Online Citizen Science?

Het concept van Citizen Science (CS) werd aan het einde van de jaren negentig geïntroduceerd en werd in 2014 officieel opgenomen in de Oxford English Dictionary. Het woordenboek definieert Citizen Science als "wetenschappelijk werk ondernomen door leden van het grote publiek, vaak in samenwerking met of onder leiding van professionele wetenschappers en wetenschappelijke instellingen."

Online Citizen Science bouwt voort op dezelfde ideeën, maar in plaats van dat mensen het veld betreden en onbewerkte gegevens verzamelen, zijn vrijwilligers nu meestal bij de verwerking van gegevens betrokken. Dit gaat vaak om werk dat online kan worden uitgevoerd, vanuit de comfort van het eigen huis. Iedereen is slechts een klik verwijderd van wetenschap!

Wat is er vernieuwend?

De belangrijkste innovatie van CS is de integratie van alledaagse onervaren mensen in wetenschappelijk onderzoek, met behoud van een hoog niveau van informatiekwaliteit en betrouwbaarheid. Net als met veel andere disciplines, heeft het internet sterk bijgedragen aan het vervagen van de grens tussen professionals en amateurs. Deze trend heeft wetenschappelijk onderzoek in het algemeen democratischer en toegankelijker gemaakt.

Wie profiteert ervan?

Dankzij technologische ontwikkelingen is het nu mogelijk om grote hoeveelheden gegevens zeer snel te verzamelen. De plaatsing van 70 warmtegevoelige camera's in Het Nationale Park De Hoge Veluwe zorgt ervoor dat wij elk jaar meer dan een miljoen foto's van dieren in het wild verzamelen. Dit soort onbewerkte gegevens moeten echter wel verwerkt worden, voordat ze van betekenis kunnen zijn voor wetenschappelijk onderzoek.

Citizen Science stelt ons in staat om de verwerking van gegevens uit te besteden, zodat de onderzoekers zich volledig kunnen concentreren op het analyseren en interpreteren van de verwerkte data. Hoe meer verwerkte gegevens we krijgen, hoe nauwkeuriger het onderzoek. Dankzij Citizen Science kunnen we al veel sneller concrete conclusies trekken uit het onderzoek binnen het Snapshot-project: slechts een jaar na de lancering van Snapshot is er al een begin gemaakt met het bevestigen van bepaalde hypothesen over:

  • Algemene vragen: Hoeveel dieren zijn er in het Park? Hoe maken ze gebruik van de verschillende habitattypen, zoals heide, wildweiden en bossen? Welke invloed heeft de aanwezigheid van de dieren op de planten? Wanneer zijn de dieren het meest actief? Hoe reageren ze op bezoekersactiviteiten?
  • Specifieke vragen: welke invloed heeft de introductie van de in 2013 geplaatste wildpassages die Het Nationale Park De Hoge Veluwe verbinden met de rest van de Veluwe op de dieren? Welke invloed heeft de beslissing om bezoekers op de paden te houden in 2016 op de wildedierenpopulatie?

Citizen Science faciliteert niet alleen wetenschappelijk onderzoek, het levert ook de deelnemers veel op. Het educatieve en wetenschappelijke aspect maakt deelnemen aan een Citizen Science project eigenlijk een vorm van gratis en zeer toegankelijk wetenschappelijk onderwijst. Snapshot Hoge Veluwe leert deelnemers over het herkennen van dieren, diergedrag en seizoenspatronen. Tegelijkertijd wordt een gevoel van gemeenschap gecreëerd tussen de deelnemers onderling, door gemeenschappelijke interesses en discussies die ontstaan rondom het project. De community wordt sterker door onze 'Talk'-functie, die het mogelijk maakt om bijzondere en favoriete foto's direct te delen, vragen te stellen over de dieren in het Park of hulp te zoeken bij lastige classificaties. Mensen met verschillende achtergronden en ervaringsniveaus nemen actief deel aan de Snapshot-community. De belangrijkste overeenkomst: ze zijn allemaal natuurliefhebber! Bent u ook natuurliefhebber? Aarzel dan niet om u aan te sluiten bij onze Snapshot-community!

Voor meer informatie over het Snapshot-project en het onderzoek dat we uitvoeren, volgt u deze link: https://www.zooniverse.org/projects/y-dot-liefting/snapshot-hoge-veluwe/about/research