Proeve van Bekwaamheid voor nieuwe natuurgidsen

Donderdag 06 juni 2019

De natuurgidsen van Het Nationale Park De Hoge Veluwe kunnen u alles vertellen over het Park, de verschillende landschappen, bomen en de dieren. Al die kennis hebben zij niet zomaar; het intensieve opleidingstraject duurt anderhalf jaar. Wij liepen mee met Birgitta Unkel, die de laatste proef voor elke aspirant-natuurgids doorliep: de Proeve van Bekwaamheid.

Gids5

Vandaag staat Birgitta Unkel voor een groep van vijftien genodigden en twee coaches. Ze vertelt enthousiast over de fijnspar, een boom die we gedurende de wandeling in verschillende vormen zien terugkomen. Ze houdt drie kegels van de fijnspar omhoog en laat zien hoe de muis, eekhoorn en specht hier allemaal op een andere manier aan geknaagd hebben.

Bij de eerste stop is de nieuwe natuurgids nog wat zenuwachtig; naar dit moment heeft ze lang toegewerkt. Maar bij de tweede stop die we maken, bij bloeiend vingerhoedskruid, zit ze helemaal in haar verhaal. En wij ook. We worden meegenomen op een afwisselende wandeling van ruim twee uur. Birgitta vertelt ons over houtzwammen, over het gedrag van wilde zwijnen, over de geschiedenis van de landschappen en over een oude voerschuur.

Gids1

Een wandeling door het Park valt nooit helemaal van tevoren te plannen, ook niet door een natuurgids. Dat we verse sporen van een edelhert aantreffen, is een verrassing. Birgitta trekt enthousiast een poot van een edelhert uit haar tas. Die past precies in de sporen. Op dit soort momenten komt haar tas vol hulpmiddelen goed van pas: "Als natuurgids mag je meenemen wat je wilt, pas zodra je er een aanhangwagen voor nodig hebt dan wordt het te veel!".

En inderdaad, verderop komen ook een stukje vacht van een wild zwijn (om te laten zien hoe wollig dit is), meerdere vergrootglazen (om het werk van een kever op een dode fijnspar te bekijken) en meerdere foto’s van dieren uit het Park uit haar tas.

Gids2

Birgitta Unkel is één van de zestien natuurgidsen die deze zomer hun opleiding afronden. De Proeve van Bekwaamheid is de laatste stap in een opleidingstraject van anderhalf jaar. Gedurende die periode hebben de aspirant-natuurgidsen elke woensdag les gevolgd; klassikaal en met een coach in het Park. Daarbij kwamen aspecten uit de natuur aan bod: van aardlagen tot kennis van wild en van landschapsontwikkeling tot het gedrag van insecten. Maar ook de geschiedenis van de familie Kröller-Müller werd niet overgeslagen. Om natuurgids te worden, dient er flink gestudeerd te worden.

Elke natuurgids in het Park wordt zowel ingezet voor publiekswandelingen als voor bedrijfsuitjes, familiedagen of bezoeken van basis- en middelbarescholen. Ook hier is tijdens de opleiding aandacht aan besteed. Een natuurgids moet zijn of haar verhaal goed kunnen overbrengen op elke groep. En tot slot hoort er ook nog een stukje veiligheid bij, want de gids is verantwoordelijk voor de groep. Birgitta is dit punt duidelijk niet vergeten; ze waarschuwt ons bij het oversteken van een fietspad en bij het lopen over een pad vol boomwortels.

De twee aanwezige coaches hebben het hele traject van de nieuwe natuurgidsen mogen volgen. Ze genieten ervan om nu getuige te zijn van de laatste stap. "Iedere aspirant-natuurgids maakt zijn eigen wandeling. Daarin dient een variatie aan onderwerpen aan bod te komen. Gaat de natuurgids ook nog in op onverwachte dingen die we onderweg tegenkomen? Dan zijn dat de kersen op de taart!"
Birgitta is vandaag ruimschoots geslaagd.

 

Wandelen met de natuurgids
Wilt u ook wandelen met de natuurgids? Er vinden regelmatig wandelingen plaats. Kijk in de agenda op onze website en reserveer uw plek.

Wilt u zelf natuurgids worden? Er zijn op dit moment nog geen nieuwe opleidingen tot natuurgids gepland, het verloop in de groep is zeer laag.

Gids4