Onderzoek naar heidezegge

Donderdag 26 november 2020

Het landschap in Het Nationale Park De Hoge Veluwe is erg afwisselend: van open tot dicht begroeid, droog en nat, hoog en laag. Door al die verschillende omstandigheden biedt het Park geschikte condities voor heel veel verschillende planten en dieren. Het is dan ook geen toeval dat er meer dan 100 zeldzame of bedreigde plant- en diersoorten voorkomen. Dat gaat niet vanzelf; het Park besteed veel tijd en energie aan beheer en onderzoek.

Eind november is de zeldzame plantensoort heidezegge uitgeplant in Het Nationale Park De Hoge Veluwe. De planten zijn opgekweekt uit zaden die zijn verzameld in het Park, in het kader van het Actieplan Heidezegge. Het doel van dit actieplan is de populatie in stand te houden en uit te breiden.

De heidezegge is een zeer zeldzame soort van droge heide en heischrale graslanden. De Hoge Veluwe is een onmisbare habitat voor deze bedreigde soort; het grootste deel van de Nederlandse populatie groeit in het Park. Omdat op een aantal plekken in het Park de soort achteruit ging, zijn we in 2018 gestart met het Actieplan Heidezegge samen met de Bosgroepen en Wageningen Universiteit. Met dit project willen we de oorzaken van achteruitgang in beeld brengen, om geschikte beheer- en/of herstelmaatregelen te kunnen nemen en zo verdere achteruitgang te stoppen.

Aan de hand van bodemmonsters en bepaling van de vitaliteit van planten zijn de optimale standplaatscondities voor de heidezegge in het Park bepaald. Ook is gekeken wat de effecten zijn van bekalken en nutriëntengift op de groei, zaadzetting, zaadgewicht en kiemingspercentage van de heidezegge. Daarnaast willen we de populatie uitbreiden. Daarvoor zijn planten opgekweekt uit zaden verzameld in het Park.

Op basis van de historische verspreiding van heidezegge in het Park en de juiste bodemcondities, is een selectie gemaakt van de meest kansrijke locaties voor herstel en herintroductie. Hier zijn eind november de opgekweekte heidezeggen uitgeplant. We gaan de ontwikkeling van deze planten volgen en hopen dat we deze planten aankomende mei zien bloeien.

De Florawerkgroep van Het Nationale Park De Hoge Veluwe besteedt veel energie aan deze soort en is betrokken bij dit project, zoals u kunt zien in deze reportage van de inventarisatie Heidezegge

Foto's: Niko Visser