Actie Meer Bomen Nu haalt zaailingen van grove den uit het Park

Dinsdag 22 december 2020

Op woensdag 16 en donderdag 17 december zijn er vanuit de landelijke actie Meer Bomen Nu zaailingen van de grove den opgehaald uit het Park. Stichting Nationale Boomfeestdag, MEERGroen, Caring Farmers en Urgenda hebben de handen ineen geslagen om deze winter minimaal 1 miljoen bomen gratis weg te geven.

Bomen planten is dé oplossing om klimaatverandering te vertragen, de biodiversiteit te herstellen én om burgers een positief handelingsperspectief te bieden.

Normaliter worden bomen en struiken afgenomen bij boomkwekers. Er is echter een andere, voor de hand liggende maar weinig gebruikte bron voor plantgoed; de natuur. Meer Bomen Nu verzamelt de overdaad aan jonge struiken en bomen in natuurgebieden zoals De Hoge Veluwe, en plant die op andere plekken terug.

De grove dennen die uit de grond zijn gehaald in het Park, zijn weg gehaald om het Natura2000 beschermde stuifzandlandschap -en daarmee de biodiversiteit- te behouden en te verbeteren. Deze bomen krijgen dankzij de actie van Meer Bomen Nu voor een deel een tweede leven, ze worden als het ware hergebruikt. Hierdoor hoeven er dus minder bomen gekweekt te worden en hoeven er minder bestrijdingsmiddelen gebruikt te worden. Vergelijk het bijvoorbeeld met onze populaire Zaag je eigen Kerstboom-actie; ook deze bomen worden (door onze bezoekers) gerooid om het open landschap te behouden, en krijgen als kerstboom een tweede ‘leven’.

Het uit de grond halen van de zaailingen is gedaan door onze eigen Dennenscheerders, een fanatieke groep vrijwilligers die het Park al jaren helpt bij het open houden van de stuifzandgebieden. Ook vrrijwillgers van de kruidentuin de Pampel en uit de Hubertustuin hebben enthousiast meegeholpen. In ruil voor de zaailingen van de grove den krijgt het Park enkele fruitbomen terug, die in de kruidentuin zullen worden geplant.

De actie is uitstekend verlopen; er zijn in drie dagen tijd enkele duizenden zaailingen in een stuk of 35 zakken meegenomen.  Ze worden direct ingekuild en binnenkort gedistribueerd over heel Nederland. 

Lees meer over meerbomennu