Moestuin en kruidentuin de Pampel ontvangt tientallen bomen en struiken

Donderdag 18 maart 2021

In het kader van de actie Meer Bomen Nu heeft er deze winter een uitruil van bomen plaatsgevonden. 

Medio december hebben vrijwilligers van Het Nationale Park De Hoge Veluwe enkele duizenden grove dennen uit de grond gehaald en overgedragen aan Meer Bomen Nu. Zij roepen natuurbeheerders, gemeenten en overheden, instellingen, scholen en burgers op om zaailingen te verzamelen en op die manier bij te dragen aan herstel van biodiversiteit en een positieve bijdrage te leveren aan klimaatbeheersing en ook burgers daarbij actief te betrekken. De grove dennen, die in het Park overtallig zijn, zijn verspreid over andere plekken in Nederland. 

Eind februari kregen we bericht dat we voor onze kruiden- en moestuin bomen en heesters konden ophalen. Het was vooraf niet duidelijk welke soorten bomen er beschikbaar waren en hoeveel het er zouden zijn. Daarom was het een positieve verrassing dat we de kruidentuin konden aanvullen met de volgende planten:

  • 20 * perenboom
  • 10 * framboos
  • 6 * kardinaalsmuts
  • 22 * lijsterbes
  • 5 * cotoneaster (dwergmispel)
  • 2 * walnoot
  • 10 * sleedoorn 
  • 10 * vuilboom
  • 5 * vlier

Inmiddels is alles geplant in de tuin en lijken de planten goed aan te slaan. De volledige oogst zal gebruikt worden in het Parkrestaurant, dat op deze manier het gehele jaar lokaal geteelde en onbespoten kruiden, groenten en fruit kan verwerken in haar gerechten. In het najaar zal er weer een nieuwe oogstactie zijn vanuit Meer Bomen Nu waaraan we mee kunnen werken om zo de biodiversiteit in de kruiden- en moestuin, maar ook in de rest van het Park, een verdere boost te geven.

Initiatief voor deelname aan deze actie kwam vanuit de vrijwilligers die onze kruiden- en moestuin onderhouden; projectgroep 'centrum'. Wilt u ook vrijwilliger worden bij Het Nationale Park De Hoge Veluwe, kijk dan op de vacaturepagina.