Jan Willem de Bruijn (21) uit Berkel en Rodenrijs wint 9e Open NK Burlen

Zondag 05 september 2021

Burlen is het geluid dat bronstige mannelijke edelherten voorbrengen om vrouwtjes voor zich te winnen en om concurrenten te intimideren. Al sinds jaar en dag bekwamen natuurliefhebbers zich erin het geluid zo goed mogelijk na te bootsen. Zondag 5 september verzamelden 5 fanatieke burlers zich voor een enthousiast publiek in Het Nationale Park De Hoge Veluwe om te bepalen wie dit jaar de allerbeste bronstroep kon nabootsen.

Na een voorronde waarin de jury duidelijk maakte op zoek te zijn naar het 'hormonale oergeluid vol passie', werden de drie best scorende deelnemers door presentatrice Marlies Claasen uitgenodigd in de finale. Sem Rijnhout en Jan Willem de Bruijn, de nummers één en twee van vorig jaar, werden daarin vergezeld door Wouter de Groot. De jury, bestaande uit KNO-arts Frans Disch, operazangers Mylou Mazali en boswachter Henk Ruseler, wilden in de finale het geluid van zowel een uitdagend jong hert als van een dominant ouder hert horen en werden door de finalisten op hun wenken bediend. 

Jan Willem de Bruijn (21) uit Berkel en Rodenrijs troefde zijn concurrenten af door zonder hulpmiddelen de meest waarheidsgetrouwe en passievolle burl te laten horen. Met een perfecte score ging hij aan de haal met de kampioenstitel die hem, naast eeuwige roem, een bronstexcursie met boswachter Henk Ruseler in het Park opleverde. 

Wilt u deze maand naar het echte burlen komen luisteren? Kom dan naar het Park. De zeer populaire bronstexcursies zijn alle reeds volgeboekt maar er is voldoende mogelijkheid om op eigen gelegenheid de bronst te bekijken. Kijk op hogeveluwe.nl/bronst voor meer informatie.