Herstel biodiversiteit heideflora

Dinsdag 01 februari 2022

Overal in Nederland bloeit de heide nog wel uitbundig paars, maar op de meeste plekken zijn de heidevelden qua biodiversiteit tegenwoordig zo dood als een pier. Oorzaak hiervan is de ammoniakuitstoot, die er voor zorgt dat de mineralen in de bodem van -toch al arme heidegronden en heischrale graslanden- uitspoelen en de kenmerkende flora uit deze Europees beschermde landschapstypen verdwijnt. Die afname van plantensoorten heeft uiteraard zijn weerslag op de daar levende zeldzame faunasoorten zoals de aardbeivlinder, kommavlinder, blauwvleugelsprinkhaan en zadelsprinkhaan.   

In september 2020 is boven de corridors en aansluitend aan de corridor op heide, waar de twee landschapstypen voorkomen, steenmeel uitgestrooid voor kleine fauna. Een beheermaatregel die ervoor moet zorgen dat de bodem revitaliseert en de rijkdom aan flora en fauna op termijn gaat toenemen. Om de herintroductie van heideflora te versnellen hebben wij gekozen om op een aantal locaties karakteristieke soorten te gaan inzaaien.

Vorig jaar is door Peter Verbeek van Natuurbalans-Limes Divergens en Peter de Groot van Biodivers het zaad van ongeveer 20 heischralesoorten in ons Park geoogst. Biodivers is een ecologisch adviesbureau en specialist op het gebied van oogsten van natuurzadenmengsels. Er is gezaaid in de corridor ten westen van de Plijmen en op plekjes bij het Verdronken bos, die laatste plekken zijn in 2021 licht opengewerkt en met Dolocal (kalk) behandeld. Later is het gebied waarin deze plekjes liggen in zijn geheel met steenmeel behandeld. Kort voor het inzaaien zijn de plekken nogmaals met een wiedeg losgemaakt.

Met de steenmeelbehandeling en doormiddel van inzaaien hopen wij dat de biodiversiteit op de genoemde heidegronden en heischrale graslanden de komende jaren gaat toenemen. Leden van de Flora- en Faunawerkgroep gaan de ontwikkeling de komende jaren op de voet volgen.