Nationale buitenspeeldag op 14 juni

Woensdag 31 mei 2023

Rennen, springen, graven in het zand... Buitenspelen is niet alleen goed voor kinderen vanwege de frisse lucht, maar er zijn nog veel meer redenen om kinderen buiten te laten spelen. Op woensdag 14 juni is het Nationale Buitenspeeldag. Buiten spelen in de natuur is namelijk heel gezond. Waarom eigenlijk? Buiten kunnen kinderen zich vrij bewegen en de motorische ontwikkeling van kinderen wordt daarmee gestimuleerd. Daarnaast komen kinderen in de natuur veel uitdagingen tegen die ze kunnen overwinnen. Denk aan enge beestjes, glibberige boomstammen en moeilijk te beklimmen bomen. Obstakels overwinnen versterkt de mentale en lichamelijke weerbaarheid van kinderen. En als laatste is natuurlijk daglicht belangrijk voor het goed functioneren van onze biologische klok, dus lekker slapen na een dagje buitenspelen in de natuur.

3 tips om buiten te spelen in Het Nationale Park De Hoge Veluwe:

De Hoge Veluwe in je broekzak

Op welk wild dier lijk je? Wat hoor je als je muisstil bent? Hoeveel kleuren ontdek je in het bos? En hoe ziet de pootafdruk van een uil eruit? Kinderen ontdekken het in De Hoge Veluwe in je broekzak: een boekje vol weetjes en doe-opdrachten.

In dit meer dan 80 pagina's tellende boekje op broekzak-formaat, lezen kinderen meer over de kunst, de natuur, en de geschiedenis van Het Nationale Park De Hoge Veluwe. Daarnaast staat het boekje vol opdrachten om het Park actief te verkennen: Speel natuur-bingo. Speur naar wild met tips van boswachter Henk Ruseler. Schrijf een natuurgedicht of meet de hoogste boom die je kunt vinden. Tijdens een korte route door het Park kom je allemaal verschillende vragen en leuke opdrachten tegen. Eén van de opdrachten is te onderzoeken welke waterdieren er allemaal leven in het ven.

Heb jij er ook al zin in?

De Hoge Veluwe in je broekzak — Park Hoge Veluwe

Speeltuin in het centrum

In het centrum van het Park, naast het Park Paviljoen, ligt een grote speeltuin voor kinderen van alle leeftijden. Er zijn onder andere schommels, een touwenparcours en allerlei klimtoestellen. Hier kun je je urenlang vermaken! Als je moe wordt, kun je bij het nabijgelegen Park Paviljoen een ijsje eten of wat drinken. En daarna lekker weer door!

Ontdek het belevingspad en stap op het trekpondje

Als je voor het Museonder linksaf het Belevingspad start, dan staan er leuke avonturen te wachten. Zo leer je meer over de dieren die je tegen kan komen in het Park en kan je je spierkracht gebruiken om jezelf over het water te trekken op een pondje. Leuke uitdagingen voor jong en oud, terwijl je ondertussen de verschillende soorten landschappen van het Park ontdekt.