Bodemdierendagen: duik onder de grond en laat u verrassen door de wereld van de bodemdieren.

Vrijdag 01 september 2023

Vaak kijken we naar bijzondere fauna boven de grond, zoals de bekende soorten grofwild als het edelhert en het wilde zwijn. Maar als u onder de grond kijkt, dan ontdekt u pas verrassend veel soorten diversiteit. De biodiversiteit in de bodem is groot en kent een enorme verscheidenheid aan micro-organismen, ongewervelden en gewervelde bodemdieren. Denk bijvoorbeeld aan de regenworm, pissebed, duizendpoot of mol. Ze zijn erg nuttig, want bodemdieren eten resten van dode planten en dieren op en met hun gewoel maken ze de bodem luchtig. Lucht in de bodem zorgt ervoor dat de bodem beter water doorlaat. Bodemdiertjes staan ook weer in relatie tot de dieren boven de bodem. Zoals het wilde zwijn wat zich graag tegoed doet aan emelten en larven van langpootmuggen die in de bodem te vinden zijn. Een gezonde bodem is essentieel voor veel flora en fauna in het Park.

Dit jaar zijn de bodemdierendagen van 22 september tot en met 8 oktober. Elk jaar rond dierendag gaan overal in het land zelfs een paar duizend mensen tegelijkertijd op bodemdierensafari. Geef uw waarneming online door en draag bij aan citizen science: een groot onderzoeksproject waarin mensen in heel Nederland samenwerken. Doe mee via bodemdierendagen.nl.

Ook in het Park wordt er onderzoek gedaan naar de bosbodem. Dit doen we om inzicht te krijgen in de bodemvitaliteit en bodembiodiversiteit, zodat we met gerichte beheermaatregelen het bos kunnen verbeteren. De resultaten van dit onderzoek kunnen hopelijk bijdragen aan het vitaal houden en maken van de bossen in het Park, op de Veluwe en in Nederland. Voor een gezond bos moet de bodem ook gezond zijn, hier halen de bomen immers hun voedingsstoffen vandaan. Om het bodemleven te onderzoeken wordt gebruik gemaakt van DNA-technieken en/of een Tullgren trechter om te onderzoeken welk bodemleven er in het monster zit. De Tullgren trechter is een speciale trechter om levende organismen, zoals pissebedden, mijten en springstaarten uit de grond te filteren. Ook wordt er gekeken naar de pH (maat voor zuurgraad) van de bodem. We verwachten dat door de toevoeging van steenmeel de pH waarde hoger wordt en de grond minder verzuurd is. Dit is belangrijk voor het behoud van goede mineralen, wat weer belangrijke voedingsstoffen voor planten zijn.

Meer weten over het bodemleven? Bezoek dan het Museonder waar u meer leert over alles wat onder de grond leeft. Neem een kijkje in een Dassenhol of bekijk bodemdiertjes van heel dichtbij.