Achter de schermen: Pieternel Cobelens
Het Park Paviljoen is het kloppend hart van het Park. Bij Restaurant De Hoge Veluwe kunnen bezoekers neerstrijken voor een drankje met iets te eten, klein of groot. De Parkwinkel die ook in het pand ligt, verkoopt originele cadeaus, kleding en nog veel meer. Pieternel Cobelens zorgt er als hoofd Horeca en Winkel voor dat alles op rolletjes loopt.
‘Ons doel is bezoekers van het Park Paviljoen een bijzondere ervaring geven, zodat ze na hun bezoek niet alleen een fijne dag hebben gehad, maar ook vaker bij ons terugkomen. Als recreatieve gast of als gebruiker van een van onze zalen of de dinerzaal voor bijvoorbeeld een feestelijke familiereünie. Het Park Paviljoen is voor heel veel activiteiten inzetbaar’, vertelt Pieternel. ‘We streven naar een hoge kwaliteit van onze producten en service. En het leuke is dat bezoekers vaak verrast zijn door de gevarieerde menukaart en de kwaliteit, in combinatie met de prijs.’
Echt onderdeel van het Park
Restaurant De Hoge Veluwe en de Parkwinkel liggen niet alleen in het Park, ze maken er echt onderdeel van uit. Zo gebruikt de keuken groente, fruit en kruiden uit moestuin De Pampel. Ook wordt wild uit het Park verwerkt in diverse gerechten. De Parkwinkel verkoopt een divers aanbod aan producten, zoals tassen die gemaakt zijn van reclamedoeken van het Park en koffiemokken van koffieprut. Een leuk aandenken is ook een trui of t-shirt met het logo van het Park. ‘Steeds meer besef ik hoe uniek het Park is door de combinatie van natuur, kunst en cultuur, horeca, winkel en activiteiten. Het is mijn missie om zoveel mogelijk mensen daarvan te laten proeven – letterlijk en figuurlijk.’
Kers op de taart
De combinatie van operationele en strategische werkzaamheden trok Pieternel aan, toen ze in het voorjaar solliciteerde op de functie hoofd Horeca en Winkel. ‘Als onderdeel van het Management Team (MT) denk ik mee met de strategie van het Park. Dit gecombineerd met de operationele kant, maakt het een hele afwisselende functie. De keuzes die we samen maken, zijn direct zichtbaar in de praktijk’.
Haar opleiding aan de hotelschool is een goede basis voor de functie. Als manager bij Rituals en de Bijenkorf deed ze veel ervaring op met het aansturen van winkelmedewerkers en als accountmanager exploitatie stations bij de NS hadden beleid en strategie de overhand. Dat in het Park Paviljoen ook een winkel zit, is voor Pieternel de kers op de taart.
Gympen aan
Haar werkdagen zijn gevarieerd. Er is geregeld overleg met leveranciers en het MT en ze voert veel gesprekken met de medewerkers in haar team. Daarnaast is ze betrokken bij de andere onderdelen van de organisatie, zodat de onderlinge samenwerking en communicatie gewaarborgd blijven. Ze heeft bijvoorbeeld veel te maken met Marketing en Communicatie, maar ook met ICT, Bedrijfsvoering en Personeelszaken. Elke maandag werkt ze in het Dienstgebouw om contact te hebben met de collega’s die daar werken. De andere dagen werkt ze op haar kantoor in het Park Paviljoen. En als het nodig is, trekt ze haar gympen aan en springt ze bij in de bediening.
Topsport
Wat ze op een dag ook doet, het heeft altijd met mensen te maken. En dat geeft veel energie. Pieternel: ‘De mensen die hier werken zijn hands-on, dat vind ik leuk. Het team bestaat uit meer dan zestig medewerkers uit verschillende landen. De communicatie is soms best lastig, maar zorgt ook voor veel hilarische momenten. Google translate biedt vaak uitkomst. Enkele medewerkers volgen Nederlandse les in het Park en zelf ben ik op Engelse les gegaan om elkaar in de werksituatie beter te begrijpen.’
Op een piekmoment zitten er zeshonderd bezoekers op het terras en in het restaurant. Dan moeten de medewerkers drie tot vier uur lang hard werken. Pieternel: ‘Dat is echt topsport. Ik heb veel respect voor de manier waarop ze dat doen, altijd vriendelijk. Gastvrijheid begint bij de medewerkers zelf, dus is het belangrijk dat zij goed in hun vel zitten.’
Trots
De eerste zes maanden in deze functie zijn erg goed bevallen. ‘Geen dag is hetzelfde. Dit is een dynamische omgeving waar collega’s werken met hart voor het Park. We hebben net het Park Paviljoen helemaal in kerstsfeer gebracht, inclusief een Winterterras waar we onze heerlijke winterspecials serveren. Als ik dan gasten het restaurant uit zie lopen met een tasje in de hand met daarin een aandenken aan het Park, denk ik: “Zij hebben een bijzondere ervaring gehad.” En dat maakt me best trots.’