Dit jaar bestaat Het Nationale Park De Hoge Veluwe 90 jaar. Het Park kent een rijke geschiedenis. Daarom besteden we dit jaar aandacht aan belangrijke historische gebeurtenissen.
Herstel na de Tweede Wereldoorlog
Na de bevrijding van 1945 begint in ons land de wederopbouw en dat geldt ook voor Het Nationale Park De Hoge Veluwe. Zo wordt een begin gemaakt met het herstel van wegen die in de oorlog flink beschadigd zijn. In het Park wordt Restaurant De Koperen Kop gebouwd en in 1948 wordt dit feestelijk geopend. Bij het Kröller-Müller Museum komt een parkeerplek voor de vele fietsen en de ANWB zorgt voor goede bewegwijzering. De honderd jaar oude boerderij Rijzenburg bij ingang Schaarsbergen wordt verbouwd tot een voor die tijd (1950) modern restaurant.
Ook wordt gewerkt aan beleid om de naamsbekendheid van De Hoge Veluwe te vergroten. Om bezoekers te trekken worden overeenkomsten gesloten met busondernemers. Kortom: alles wordt op alles gezet om het Park na de oorlog weer aantrekkelijk te maken voor bezoekers en hun aantallen verder te laten toenemen. Dit blijkt succesvol te zijn.
Vereniging van vrienden en vrijwilligers
In 1947 wordt de Vereniging van Vrienden van De Hoge Veluwe opgericht. De vereniging wordt opgericht door leden van de gegoede burgerij die het Park financieel ondersteunen, als ‘vrienden’. In de loop der jaren staat de vereniging het Park steeds meer bij door het gecoördineerd inzetten van groepen vrijwilligers. Het Park neemt de praktische ondersteuning en de facilitering van het vrijwilligerswerk op zich.
De vereniging heet tegenwoordig Vereniging van Vrijwilligers van De Hoge Veluwe. De circa vierhonderd vrijwilligersfuncties zijn georganiseerd in veertien werkgroepen, van moestuiniers tot natuurgidsen en van flora-en faunakenners tot publieksmedewerkers.
Als particulier kunt u het Park overigens nog altijd financieel steunen, bijvoorbeeld door lid te worden van een van onze Vriendenkringen.
Enkele andere gebeurtenissen in dit decennium:
- 1946: delegaties van de Nederlandse regering en Indonesië voeren overleg in het Jachthuis Sint Hubertus over de soevereiniteitsoverdracht. Dit wordt de Hoge Veluwe-conferentie genoemd.
- 1949: ingang Schaarsbergen wordt ook toegankelijk voor auto’s. Voorheen konden hier alleen voetgangers en fietsers naar binnen.
- 1949: in maart woedt een zware storm die veel bomen velt.
- 1951: het Park stelt een tienjarenplan vast voor het terrein- en wildbeheer.
Hier leest u over het voorgaande decennium sinds de oprichting van Stichting Het Nationale Park De Hoge Veluwe. Lees ook de historische verhalen.