Voorjaarskriebels op de Veluwe: wat gebeurt er bij het wild?

Vrijdag 15 maart 2019

De winter loopt bijna op zijn einde en het voorjaar hangt al in de lucht – voor de natuur en onze favoriete diersoorten op Snapshot symboliseert deze tijd van het jaar het begin van het nieuwe leven. Een groot aantal pasgeboren dieren voegt zich bij de populatie wilde zwijnen en moeflons van het Park.

De paartijd van wilde zwijnen, ook rauschtijd genoemd, vindt doorgaans plaats tussen november en januari. Na een draagtijd van ruim 100 dagen worden de frislingen geboren tussen maart en april. Een gezonde zeug krijgt doorgaans tussen de vier en zeven biggen per worp, maar kan er zelfs tot wel twaalf tegelijk werpen.

Als natuurliefhebber heeft u de kans om de nieuwste generatie biggen met eigen ogen tegen het lijf te lopen; een spannende tijd! Wees de komende tijd dus op uw hoede voor kleine harige wezens met gouden en witte strepen.

Tip: de grootste kans om wilde zwijnen en biggen te spotten heeft u vroeg in de ochtend en met behulp van een goede verrekijker.

 

De draagtijd van de moeflon is langer dan die van het wilde zwijn, maar ook de nieuwste moeflongeneratie verwelkomen we rond deze tijd van het jaar. Moeflonlammeren worden tussen februari en mei geboren, met één of twee tegelijk. Wilt u de kleine moeflons met eigen ogen zien in het Park? Dan heeft u de beste kans tijdens een wandeling rond het Bosje van Staf en de Eikenhoutbergen.

Het zien van pasgeboren dieren in het Park is natuurlijk erg leuk, maar dit is niet de enige interessante ontwikkeling die u rond deze tijd van het jaar kunt zien bij het wild. Ook het uiterlijk van sommige volwassen dieren verandert met het jaargetijde. Zo wordt de vacht van het wilde zwijn in het voorjaar korter en lichter van kleur. Ook de donkere winterkleuren van de moeflon zullen geleidelijk hun levendigheid verliezen en veranderen in een koelere bruintint.

De koning van het Park, het edelhert, ondergaat meerdere uiterlijke veranderingen. Zijn vacht verandert van een grijze naar een roodbruine kleur, maar nog veel opvallender is dat het edelhert zijn gewei verliest. Herten ervaren jaarlijks rond deze tijd een daling van testosteron, wat leidt tot het geleidelijk (en pijnloos) afwerpen van hun geweien. Dat verklaart waarom u de komende tijd herten zonder gewei kunt tegenkomen.

Edelherten blijven, mede dankzij hun grootte, ook zonder gewei heel herkenbaar. Elk hert heeft een uniek gewei dat elk jaar op dezelfde wijze teruggroeit. Het Park verzamelt de afgeworpen geweistangen en vergelijkt deze met de stangen van vorig jaar. Zo kan het groeipercentage en de gezondheid van de verschillende herten worden gevolgd. 

Hoewel we iedereen die naar het Park komt aanmoedigen om de natuur te ervaren, herinneren we u er graag aan dat er hier wilde dieren lopen. Deze dieren zijn zich heel bewust van hun omgeving.  Wanneer u op zoek gaat naar de 'big four' is het verstandig om donkere kleding te dragen en verzoeken wij u om ten minste 25 meter afstand tot de dieren te bewaren.

Het spotten van wild in het Park blijft een kwestie van geluk. Wilt u zeker weten dat u wilde dieren ziet? Doe dan mee met Snapshot Hoge Veluwe. U draagt bij aan belangrijk onderzoek en u ziet gegarandeerd verrassende close-up beelden van de natuur.