Nieuws van boswachter Henk Ruseler: mei

Woensdag 24 april 2019

In de natuur is het bijna nooit stil. Behalve dat de mens met ruim 7,5 miljard in getal zijn aanwezigheid vaak met hinderlijk geluid kenbaar maakt, zijn er nog veel grotere aantallen dieren die soms verre van stil door het leven gaan.

Mei vogelconcert

In alle gevallen heeft het een oorzaak of reden; want u bent simpelweg niet gebouwd om geruisloos te bewegen, u wilt contact maken met een soortgenoot of het laatste uur is geslagen en slaakt een kreet voordat het voor eeuwig stil wordt.

Dierengeluiden hebben mij altijd gefascineerd, zo maakte ik als gozertje van acht mee dat ik ruim voor voedertijd in de nachtverblijven van de leeuwen in Diergaarde Blijdorp stond om, voordat ze aan de avondmaaltijd begonnen, hun machtige gebrul te horen. Toen jaren later in Serengeti National Park een wilde leeuwenfamilie op ruim honderd meter van mijn tent een zebra had gedood en zij hun maaltijd met gebrul inluidden, kreeg dit geluid een totaal andere dimensie en hield het mij best een poosje uit mijn slaap.

Ook dichterbij zijn er dieren die u uit uw slaap houden of halen. Want u zult maar naast een kikkersloot wonen of zoals ik, te midden van een  loofbos in De Hoge Veluwe waar ieder voorjaar honderden vogels aardig wat decibellen produceren. U staat er niet bij stil, maar de vogelconcerten in de loofbossen van West Europa zijn één van de meest spectaculaire van onze planeet. Dit gegeven en het feit dat wij mensen ook oorstrelende geluiden kunnen produceren bracht mij alweer tien jaar geleden op het idee om een samenspel te arrangeren tussen de zangers van het Park en een muziekensemble.

Geen eenvoudige opgave want welke zichzelf respecterende muzikant is er zo gek om rond zes uur in de ochtend een gevoelige snaar te raken. Maar Nikola Spasic (accordeon), David Santamaria Perches (viool) en Wisse de Rijk (cello) die samen het ‘Trio Porteño’ vormen, maken geen punt van het tijdstip, de vaak nog wat lage temperatuur in de ochtend en een openluchttheater.

Op zondag 26 mei gaan zij tijdens het ochtendgloren invulling geven aan het 9e Vroege Vogel Concert op De Hoge Veluwe. Een unieke en experimentele muziekuitvoering samen met honderden vogels. De concertzaal wordt gevormd door de fundamenten van een droom en de eikenbossen van de Franse Berg.

Op De Hoge Veluwe broeden zo’n 70 verschillende vogelsoorten. Niet al deze soorten zullen in de omgeving van de concertlocatie te horen zijn, maar degene die meezingen worden feilloos door Nederlands bekendste vogelkenner Nico de Haan herkend en tussen de muziekstukken door zal hij ze op zijn geheel eigen wijze bespreken. Reserveer hier