Een kijkje bij de Snapshot camera's

Dinsdag 04 juni 2019

Voor een stagaire bij Het Nationale Park De Hoge Veluwe is geen dag hetzelfde - van onderzoek, vergaderingen, veldwerk en rasters plaatsen tot het schrijven van blogs. Een paar dagen geleden ging ik op pad met Frank, die al meer dan tien jaar bij het Park werkt. Hij begon als "groene man" en droeg in die rol bij aan het onderhoud van het Park. Daarna werd zijn jongensdroom echt werkelijkheid: hij werd wildbeheerder. Als wildbeheerder houdt Frank niet alleen de wildpopulatie en hun omstandigheden in de gaten, maar let hij er ook op dat het gedrag van bezoekers geen negatieve invloed op het wild heeft.

Ook onderdeel van zijn takenpakket is het verwisselen van de batterijen van alle 80 Snapshot-camera's in het Park. Dit is wat wij die dag gingen doen. De wildcamera's werden oorspronkelijk geplaatst om veranderingen te monitoren na de aanleg van twee wildpassages tussen het Park en de rest van de Veluwe. De warmtegevoelige Snapshot-camera's nemen automatisch een serie foto's wanneer de aanwezigheid van dieren wordt gedetecteerd. Deze fotoseries worden doorgezet naar het Snapshot Hoge Veluwe platform, waar online gebruikers zorgen voor het bekijken van de beelden en het identificeren van de dieren. Voor een betrouwbaar resultaat, is het belangrijk dat de batterijen ruim op tijd vervangen worden. Als er een camera uitvalt, krijgen we geen betrouwbaar beeld meer van waar de dieren zich op dat moment bevinden.

Het uiterlijk van de wildcamera's draagt ook bij aan het succes en de betrouwbaarheid van het onderzoek. De camera's zijn klein en hebben een onopvallende kleur. Dat maakt ze niet alleen onopvallend voor de dieren, maar vooral ook voor nieuwsgierige bezoekers! De onopvallende camera's zijn vanaf de wandel- en fietspaden vrijwel niet te spotten. Dat is belangrijk, omdat mensen het gedrag van dieren verstoren. Als dat gebeurt krijgen we dus geen betrouwbaar inzicht in het gedrag van wild. Een ander voordeel van deze camera's is het functionele aanpassingsvermogen: de frequentie van het maken van foto's kan bijvoorbeeld worden aangepast aan elk type onderzoek.

Het hoofddoel van de Snapshotcamera's en het bijbehorende project is wetenschappelijk onderzoek. Maar al snel bleek dat het ook een heel leuke manier is om mensen te verbinden met de natuur. De camera's stellen mensen in staat om een stukje van de natuur en het wild mee te krijgen dat je niet ziet tijdens een wandeling in het Park. Omdat de beelden van Snapshot vanuit huis te bekijken zijn, zijn deze ook toegankelijk voor mensen in de stad en mensen die niet in staat zijn om (vaak) naar het Park te komen.

Deze maand viert Snapshot zijn eerste verjaardag alweer. Geen mooier moment om het enthousiasme voor dit project te delen!

Klik hier om mee te doen aan Snapshot Hoge Veluwe

 

Geschreven door Julia van Duijvenvoorde, stagiaire bij Het Nationale Park De Hoge Veluwe