Ruim 3 miljoen foto's bekeken voor de wetenschap

Maandag 08 februari 2021

Wetenschappelijk onderzoek roept al snel beelden op van geleerden met witte jassen in steriele laboratoria. Maar het kan ook anders. Zo wordt er ook in ons Park allerlei wetenschappelijk onderzoek gedaan. U kunt hier zelfs aan meedoen, gewoon vanuit huis. Daar is niet meer voor nodig dan interesse en internet. 12.250 geregistreerde en een onbekend aantal anonieme burger-onderzoekers gingen u al voor: zij droegen een steentje bij aan het project Snapshot Hoge Veluwe.

Snapshot Hoge Veluwe
In het Nationale Park De Hoge Veluwe staan tientallen wildcamera’s, die jaarlijks meer dan een miljoen foto’s maken. Die foto’s leveren veel informatie over het gedrag van wild in het Park - maar alleen als we weten welk dier er op de foto staat. U kunt, via Snapshot Hoge Veluwe, helpen om de dieren op naam te brengen. Daar is geen voorkennis voor nodig: u leert gaandeweg meer over dieren en krijgt een uniek kijkje in de natuur buiten de paden en openingsuren.

Lerende computers
De beoordeelde Snapshot-foto’s worden gebruikt in wetenschappelijk onderzoek op De Hoge Veluwe. Maar de resultaten worden ook benut om fotoherkenning in de toekomst makkelijker te maken: op basis van onze foto’s, leren computers patronen herkennen en zelf toe te passen. Hierdoor kunnen ze op termijn zo’n 60 tot 80% van de foto’s automatisch beoordelen. Menselijke ogen blijven dus onmisbaar. Maar de hulp van slimme techniek is van harte welkom om waardevolle onderzoeksdata te ontsluiten, voor natuuronderzoek in heel Nederland. Daar werkt het Park graag aan mee.

Ruim 3 miljoen waarnemingen!
Via het online platform Snapshot Hoge Veluwe betrekt het Park het grote publiek sinds mei 2018 bij haar wetenschappelijk onderzoek. Snapshot Hoge Veluwe maakt deel uit van de veel grotere en snelgroeiende online citizen science beweging. Deze beweging maakt wetenschappelijk onderzoek ineens heel toegankelijk en verlegt traditionele grenzen. Er zijn binnen het project Snapshot Hoge Veluwe ondertussen al 3.014.397 foto's bekeken. Een enorm aantal, wat zonder de waardevolle bijdrage van alle Snapshot-vrijwillgers nooit gelukt was. En we zijn er nog niet, Snapshot gaat door. Uw hulp blijft dus hard nodig! 

Helpt u mee?