Wandelen in een winterbos

Woensdag 22 december 2021

Ook zonder sneeuw is een wandeling door de bossen van De Hoge Veluwe de moeite waard en laat het zich van een andere en beslist verrassende kant zien. Neem bijvoorbeeld onze loofbomen. Zonder bladeren tonen zij hun mooie en grillige vormen. Zeker bij het klimmen der jaren krijgt hun uiterlijk, net als bij mensen, steeds meer karakter. Vooral wanneer zo’n oude boom van jongs af aan de ruimte heeft gekregen om zich ongestoord te ontwikkelen, zijn de verschillen in groeivormen tussen bijvoorbeeld eik, beuk en berk gemakkelijk te ontdekken. 

Er is echter meer te zien in het winterbos. Neerslag en licht zorgen voor decoratieve mossen en korstmossen. In de zomer vallen zij vaak minder op, maar nu kleurt een veelheid aan mossen de stammen en takken in verschillende soorten groen. Vooral aan de stamvoet zijn de mossen te zien en een enkele boom gaat zelfs helemaal gekleed in een fluwelenmantel van klauwtjes- en klein platmos. Een dergelijke stam, door zacht winterlicht beschenen, verandert je blik op het winterse bos in een slag. De vele korstmossoorten doen hier met een breed spectrum aan grijze en groene tinten nog een schepje bovenop. Ook zij zijn door het jaar heen in het bos te vinden maar vallen nu beter op. Neem tijdens een wandeling eens de tijd om een met korstmos begroeide stam of tak van dichtbij te bekijken. Je staat versteld hoeveel kleurtinten en vormen je ziet. 

Voor de liefhebber van korstmossen zijn vooral op de voormalige stuifzanden veel soorten te ontdekken. Zo vind je er het rendiermos met hun vorm die op een hertengewei lijkt en dat wij kennen van kerststukjes, ook het rood bekermos en heidelucifer zijn opvallende verschijningen. Zodra in januari de sporenkapsels van het ruig haarmos tot ontwikkeling komen, kleuren de stuifzanden op bepaalde plekken helemaal rood.

Door boswachter Henk Ruseler

Wandeltip: 
Loop de Moeflonwandelroute van Het Nationale Park De Hoge Veluwe en IVN Natuureducatie. Met een beetje geluk vangt u een glimp van deze schuwe dieren op. Of wandel de prachtige Historische wandeling Hoog Baarlo