Moeflon

Een bijzonder schaap

De moeflon is het kleinste wilde schaap in Europa. Het is een haarschaap, in plaats van wol heeft de moeflon haar. Ze komen van oorsprong voor op de ruige, rotsige eilanden Sardinië en Corsica. Om de diversiteit aan dieren op De Hoge Veluwe te vergroten, voerde Anton Kröller in 1921 een groep moeflons in en zette ze uit in het Park. De moeflons voelden zich thuis, al honderd jaar weten ze zich op De Hoge Veluwe zelfstandig te handhaven. Op dit moment leven er in het Park nog altijd zo’n tweehonderd exemplaren. 

 

De moeflons doen wat de Hollandse schapen in vroeger tijden deden: ze eten het gras dat tussen de heideplanten groeit. Als ze dat niet zouden doen, zou de heide dichtgroeien met gras en later ook met bomen. Zo zou langzamerhand de karakteristieke afwisseling van het landschap van het Park verdwijnen.

De mannetjes (rammen) hebben grote, gedraaide horens, die langer en ronder worden naarmate ze ouder worden. Sommige vrouwtjes krijgen ook horens, maar die blijven veel kleiner. Moeflons houden hun horens altijd.

De dieren leven in grote kuddes. De populatie in het Park is verdeeld over twee deelpopulaties die, voor zover bekend, niet of slechts sporadisch bij elkaar komen. Een groep (ongeveer driekwart van de populatie) houdt zich vaak op in de buurt van het Bosje van Staf. De andere groep van rond de 45 stuks is vaker te zien in de buurt van de Eikenhoutbergen en Start. Er is ook nog een klein groepje van drie oude rammen die je kunt aantreffen in de buurt van de Schuilkelder en het standbeeld van Generaal de Wet op het Otterlose Zand.

Accepteer de statistics-cookies om de video te kunnen bekijken.

In de paartijd, normaal in oktober maar de laatste jaren steeds vaker al in september, vechten de rammen om de ooien. Tijdens de soms heftige gevechten beuken ze met de horens tegen elkaar. De klap is vaak tot op grote afstand te horen. Dat de dieren aan de voorkant een verdikte schedel hebben is dus niet zonder reden. In tegenstelling tot de edelherten is er bij moeflons geen harem-vorming.

De jongen worden geboren in februari.

Gewicht mannetje:25-45 kg
Gewicht vrouwtje:20-40 kg
Lengte:120-130 cm
Schofthoogte:65-70 cm
Paartijd:medio sept. tot medio okt.
Draagtijd:ca. 20 weken
Aantal jongen:1-2
Naam volwassen mannetje:Ram
Naam volwassen vrouwtje:Ooi
Naam jong:Lam