Snapshot mini-symposium ter gelegenheid van 1 jaar Snapshot Hoge Veluwe - meld u nu aan!

Woensdag 22 mei 2019

Op 14 juni 2019 is er ter gelegenheid van 1 jaar Snapshot Hoge Veluwe een mini-symposium. Dit symposium is gratis toegankelijk en bedoeld voor alle geïnteresseerden, meld u dus gauw aan. Tijdens het symposium laten verschillende (inter)nationale sprekers zien wat we allemaal doen en kunnen doen met de data, die we kunnen gebruiken dankzij de hulp van de duizenden vrijwilligers die ondertussen ruim 2 miljoen foto's bekeken en beoordeeld hebben. 

Het mini-symposium vindt plaats in het hoofdkantoor van Het Nationale Park De Hoge Veluwe aan de Apeldoornseweg 250 en duurt van 14:00 u tot 17:00 u. Er zijn maar 50 plaatsen beschikbaar, dus laat het snel weten als u komt.

Aanmelden kan per e-mail via boswachter@hogeveluwe.nl

Programma

 • 14.00 - 14.10 Introductie Henk Ruseler – Boswachter bij De Hoge Veluwe. 
  Sinds 29 mei 2018 is Snapshot Hoge Veluwe als burgerwetenschapsproject actief. Met een korte terugblik over het hoe en waarom wordt dit mini-symposium ingeleid.
 • 14.10 – 14.40 Patronen van het habitatgebruik van grofwild dr. Patrick Jansen – Ecoloog bij Wageningen Universiteit. 
  De activiteit van het wild wordt bij de Hoge Veluwe gemonitord door een netwerk van permanente cameravallen die meer dan een miljoen foto’s per jaar generen. Wat leren we van dit materiaal over het gedrag van de dieren?
 • 14.40 – 15.10 Schatten van de populatiedichtheid met cameravallen dr. Marcus Rowcliffe – Ecoloog bij de Zoological Society of London (UK). 
  Het schatten van de populatiedichtheid van wild in bosgebieden, waar het zicht beperkt is, is een grote uitdaging. Hoe kunnen cameravallen gebruikt worden voor het bepalen van wilddichtheden? De Hoge Veluwe biedt een ideale situatie om deze vraag te beantwoorden.
 • 15.10 – 15.25 korte pauze
 • 15.25 – 15.55 Automatische herkenning van wild op cameravalbeelden Jun.-Prof. Dr. Benjamin Risse – Computerwetenschapper bij de Universität Münster (D). 
  Grootschalig en lange termijn onderzoek met cameravallen, zoals op De Hoge Veluwe, zorgt voor heel veel beelden. Om al deze beelden op soort te classificeren is een gigantische klus. Hoe kan artificial intelligence gebruikt worden voor de classificatie van de beelden?
 • 15.55 – 16.25 Effecten van wild op de bosontwikkeling dr. Jan den Ouden – Bosecoloog bij Wageningen Universiteit. 
  De herten, reeën en moeflons in het Park hebben verschillende effecten op de verjonging van het bos. In het Park wordt een langjarig monitoring netwerk onderhouden om de gevolgen van wildvraat in kaart te brengen. Hoe beïnvloeden hoefdieren de bosontwikkeling?
 • 16.25 – 16.45 De toekomst van het cameravallennetwerk op de Hoge Veluwe Leontien Krul MSc – Beleidsmedewerker bij De Hoge Veluwe. 
  Het cameravallennetwerk levert heel veel informatie. Hiermee kan heel veel onderzoek gedaan worden waarmee vele beheervragen beantwoord kunnen worden. Wat zijn nu de beheervragen van De Hoge Veluwe die nu onderzocht gaan worden? Aan welke onderzoeken/beheervragen leveren de Snapshotters nu een grote bijdrage?

De lezingen zullen in het Nederlands worden gegeven met uitzondering van dr. Marcus Rowcliffe en Jun.-Prof. Dr. Benjamin Risse. Zij doen hun lezing in het Engels.