Snapshot blog

Scholieren aan de slag met Snapshot Hoge Veluwe

Dinsdag 24 augustus 2021

Via Snapshot Hoge Veluwe kunnen mensen van over de hele wereld meewerken aan wetenschappelijk onderzoek op De Hoge Veluwe, door foto’s uit het Park te bekijken en te identificeren welke dieren daarop staan. Inmiddels zijn er al 3,3 miljoen foto’s bekeken door ruim 14.000 burgerwetenschappers. 

Een kijkje bij de Snapshot camera’s

Dinsdag 04 juni 2019

Voor een stagaire bij Het Nationale Park De Hoge Veluwe is geen dag hetzelfde - van onderzoek, vergaderingen, veldwerk en rasters plaatsen tot het schrijven van blogs. Een paar dagen geleden ging ik op pad met Frank, die al meer dan tien jaar bij het Park werkt. Hij begon als "groene man" en droeg in die rol bij aan het onderhoud van het Park. Daarna werd zijn jongensdroom echt werkelijkheid: hij werd wildbeheerder. Als wildbeheerder houdt Frank niet alleen de wildpopulatie en hun omstandigheden in de gaten, maar let hij er ook op dat het gedrag van bezoekers geen negatieve invloed op het wild heeft.

Snapshot mini-symposium ter gelegenheid van 1 jaar Snapshot Hoge Veluwe - meld u nu aan!

Woensdag 22 mei 2019

Op 14 juni 2019 is er ter gelegenheid van 1 jaar Snapshot Hoge Veluwe een mini-symposium. Dit symposium is gratis toegankelijk en bedoeld voor alle geïnteresseerden, meld u dus gauw aan. Tijdens het symposium laten verschillende (inter)nationale sprekers zien wat we allemaal doen en kunnen doen met de data, die we kunnen gebruiken dankzij de hulp van de duizenden vrijwilligers die ondertussen ruim 2 miljoen foto's bekeken en beoordeeld hebben. 

Online Citizen Science: nu draagt iedereen bij aan wetenschappelijk onderzoek

Vrijdag 26 april 2019

Via het online platform Snapshot Hoge Veluwe betrekt Het Nationale Park De Hoge Veluwe het grote publiek sinds mei 2018 bij haar wetenschappelijk onderzoek. Snapshot Hoge Veluwe maakt deel uit van de veel grotere en snelgroeiende online citizen science beweging. Deze beweging maakt wetenschappelijk onderzoek ineens heel toegankelijk en verlegt traditionele grenzen.

Voorjaarskriebels op de Veluwe: wat gebeurt er bij het wild?

Vrijdag 15 maart 2019

De winter loopt bijna op zijn einde en het voorjaar hangt al in de lucht – voor de natuur en onze favoriete diersoorten op Snapshot symboliseert deze tijd van het jaar het begin van het nieuwe leven. Een groot aantal pasgeboren dieren voegt zich bij de populatie wilde zwijnen en moeflons van het Park.

Snapshot-vraag: is het effect van verstoring door mensen te zien op de foto’s?

Woensdag 27 februari 2019

Vraag: "Als jullie die camera’s bezoeken, is dat dan merkbaar op foto’s (kort) na jullie bezoek? Zijn de dieren dan schuw(er) vanwege (recente) mensenlucht ter plaatse? Daar ben ik eigenlijk wel nieuwsgierig naar."

Aanpassing aantal classificaties

Woensdag 28 november 2018

Snapshot Hoge Veluwe heeft inmiddels een indrukwekkende hoeveelheid informatie opgeleverd, dankzij de inzet van duizenden vrijwilligers. Zó veel dat we nu hebben kunnen analyseren bij hoeveel classificaties de waarneming ‘stabiel’ wordt.