Tentoonstelling Red De Moeflon in Het Nationale Park De Hoge Veluwe

Donderdag 09 juni 2022

Wie het nieuws volgt, weet dat sinds 2021 twee wolven in Het Nationale Park De Hoge Veluwe leven die een heuse slachting onder het grofwild aanrichten. Vooral de moeflon moet het ontgelden. De moeflonpopulatie is inmiddels zo goed als gehalveerd (in maart 2021 was het aantal moeflons na de geboortegolf 339, waarvan 92 lammeren, in maart 2022 waren er nog slechts 171 moeflons na de geboortegolf, waarvan 13 lammeren). Reeën, herten en wilde zwijnen (zowel volwassen als jonge dieren) worden eveneens aangevallen en gedood of zwaar verwond.

Gevolg: stress en onnodig lijden. Slechts een klein deel van de gedode dieren wordt door de wolven opgegeten. Zeker is dat de wolven niet op eigen kracht het Park zijn binnengekomen.

Tentoonstelling Red De Moeflon
Om de penibele situatie van de moeflons bekendheid te geven, is vanaf donderdag 9 juni de tentoonstelling RED DE MOEFLON – waarom is de moeflon zo belangrijk? geopend voor het publiek. Deze expositie bevindt zich in het Museonder, recht tegenover het Park Paviljoen. Met deze tentoonstelling wordt u geïnformeerd over het nut en de noodzaak van de moeflon en waarom het Park deze iconische soort wil behouden, ook voor toekomstige generaties. Dit aan de hand van data, verhalen, aangrijpende foto’s en films. De bezoeker kan met eigen ogen zien hoe indrukwekkend en gevaarlijk wolven zijn, er worden onder andere twee opgezette wolven getoond. 

Waarom moet de moeflon gered worden?
De moeflon is met zijn imposante krukken (horens) niet alleen een publiekslieveling, het is ook een uiterst nuttig dier. De moeflon is de onmisbare begrazer van de open landschappen, die snel bebost kunnen raken met grove dennen. De moeflon is de enige grazer die grove den eet. Het Park heeft de moeflon dus hard nodig om het huidige landschap – met daarin zeldzame dieren en planten die daarvan afhankelijk zijn – te behouden.

Hoge biodiversiteit
De moeflon draagt in belangrijke mate bij aan de biodiversiteit. Ook hieraan wordt in de tentoonstelling ruim aandacht besteed. In 2017 is Het Nationale Park De Hoge Veluwe de Belleuropa Award toegekend. Deze prestigieuze prijs wordt jaarlijks in het Europees Parlement uitgereikt aan één excellent beheerd Europees particulier landgoed met een hoge biodiversiteit. Die zorgvuldig opgebouwde biodiversiteit dreigt teniet te worden gedaan door de aanwezigheid van de wolf.

“Onze moeflons zijn onmisbaar voor het Park: zij houden het landschap open en versterken hiermee de biodiversiteit. Als er niets gebeurt, roeien de wolven alle moeflons in Het Nationale Park De Hoge Veluwe uit. Het Park wil een ontheffing om de wolven te mogen vangen en verwijderen.”

Kijk voor meer informatie op hogeveluwe.nl/moeflon