Eerste Open NK Culinair Wild Barbecueën in NP De Hoge Veluwe

Donderdag 13 oktober 2022

HOENDERLOO – Op zaterdag 15 oktober 2022 vindt het eerste Open Nederlands Kampioenschap Culinair Wild BBQ plaats in Het Nationale Park De Hoge Veluwe. De organisatie van de wedstrijd ligt in handen van gastropedia.nl & Stichting Het Nationale Park De Hoge Veluwe, in samenwerking met de WBQA (World Barbecue Association).

Culinair wild barbecueën
Acht teams, ieder bestaande uit vijf tot zeven deelnemers, nemen deel aan het kampioenschap. Prijzen worden gegeven voor vier verschillende opdrachten en het team dat het hoogste totaalaantal punten behaalt mag zichzelf Nederlands Kampioen Culinair Wild Barbecueën 2022 noemen. De Nederlandse BBQ-cultuur is de laatste decennia aan het veranderen van snel en veel, naar langzaam en ambachtelijk. Barbecueën is ‘in’ en ook topkoks zetten de BBQ steeds vaker in voor de bereiding van hun gerechten. De jury van het Open NK Culinair Wild BBQ bestaat uit SVH Meesterkoks en met Michelinsterren bekroonde topkoks als Theus de Kok en Robert Kranenborg.

Wildbeheer
Met deze wedstrijd wordt het culinair barbecueën met Hollands wild in de kijker gezet. De uitgesproken smaak en veelal steviger textuur van het vlees van dieren die in het wild zijn gegroeid zijn een resultaat van hun natuurlijke dieet en hun meer actieve leven.
De wedstrijd vindt plaats in Het Nationale Park De Hoge Veluwe. Een deel van het wild dat voor de wedstrijd gebruikt wordt is dan ook afkomstig uit het Park. Het Park staat voor een consistent en weloverwogen beheer; per diersoort geldt een maximumaantal dat wordt bepaald door de draagkracht van het landschap. Jaarlijkse tellingen bepalen vervolgens het afschot. Op deze wijze kan de biodiversiteit in het Park zich duurzaam blijven ontwikkelen. Het in het Park geschoten wild wordt door slagerij Wilbrink uit Otterlo geslacht en ook het overige wild dat voor het NK BBQ wordt gebruikt wordt via slagerij Wilbrink betrokken.

Programma en jury
De wedstrijdregels zijn streng; de brandstoffen die gebruikt mogen worden zijn brikketten, hout of houtskool. Gas of vloeibare brandstoffen zijn niet toegestaan. Er mogen door de teams geen voorgeproduceerde ingrediënten worden ingezet; alles moet ter plaatse bereid worden vanuit verse ingrediënten, kruiden en specerijen. Naast vier soorten wild ontvangen de teams ook een paddenstoelenpakket dat in een opdracht dient te worden verwerkt.
In de centrale tent op het evenemententerrein wordt gedurende de dag een demonstratie gegeven van het uitbenen van vers wild, daarnaast is er een kleine markt met gerelateerde informatie en producten.

Praktische informatie

  • Datum: zaterdag 15 oktober 2022
  • Tijdstip: 11.00 - 17.00 uur
  • Locatie: Evenemententerrein in het centrum van Het Nationale Park De Hoge Veluwe
  • Prijs: gratis (excl. entree Park)

Bekijk het evenement in onze agenda

Met het Open NK Culinair Wild BBQ worden de Hoge Veluwe Wilde Weken ingeluid. Kijk voor alle andere activiteiten van de Wilde Weken op deze pagina:

Hoge Veluwe Wilde Weken